Facebook Pixel

 

Huolla sähköpyörää myös kotona!

Sähköpyörän säännöllinen ylläpitohuolto on tärkeää pyörän komponenttien pitkäikäisyyden varmistamiseksi. Ajettaessa pyörän komponentteihin kertyy likaa, joka kuluttaa osia nopeammin, sekä saattaa estää niitä toimimasta oikein.
Sähköpyörän ylläpitohuolto hoituu kotiolosuhteissa helposti ja perushuoltotyöt eivät eroa huomattavasti ns. luomupyörän huollosta. Sähkökomponentit vaativat vain vähän, tai eivät lainkaan huoltoa ja kaikki muut osat huolletaan samoin kuin tavallisen pyörän osat. Sähköpyörän ylläpidossa voimansiirron osat edellyttävät erityisesti huolenpitoa, sillä voimansiirron osat kuten ketjut, eturatas ja pakka ovat luomupyörää suuremmalla rasituksella pyörän sähkömoottorin takia.

Suositellut kotityökalut sähköpyörän huoltoon:

Wera Polkupyörän Työkalusarja
Rengasraudat
Ketjupesuri
Ketjurasva
Pesuaine
Hebie Turrix - huoltopukki

Mitä asioita suosittelemme tekemään säännöllisesti

Sähköpyörän peseminen
Pyörä tulisi huuhdella aina sotkuisen ajon jälkeen, jolloin lika irtoaa helpoiten pinnoista ja osista. Huuhtele pyörä ensiksi kevyesti vedellä, jotta suurin lika irtoaa pyörästä. Tämän jälkeen käytä pyörille tarkoitettua pesuainetta rungolle, sekä ketjulle suunniteltua liotinpesuainetta. Lopuksi huuhtele pesuaineet pois, ja pyyhi kostealla liinalla vielä herkimmät osat, mikäli likaa on jäänyt pintoihin. Anna pyörän kuivua rauhassa tai kuivaa kuivausliinalla.

Emme suosittele painepesuria huuhteluun, sillä sen voimakas vesisuihku voi vaurioittaa pyörän osia, erityisesti herkempiä sähköosia ja liittimiä.

Ketju
Suosittelemme pesemään ketjun aina kun se on kerännyt hiekkapölyä tai likaa, ketjun pesuun löytyy erillisiä ketjupesureita, mutta ketjun voi myös pestä liuotinaineella ja huuhdella vedellä. Pesun jälkeen kuiva ketju tulee voidella ketjuöljyllä.

Vaihteisto
Tarkista aina ajon jälkeen, että vaihteiston komponenteissa ei ole likaa tai osien väliin tarttuneita neulasia, kepinpalasia tai muuta mikä estäisi vaihteiston liikkumisen normaalisti, tarkista myös ohjainrullien puhtaus ja toiminta.

Renkaat
Tarkista aina ennen ajoa renkaiden ilmanpaineet sekä kulutuspinta silmämääräisesti. Tarkista myös vanteiden kiinnitykset, jotta pikalukitukset ovat varmasti kireällä.

Jarrut
Tarkista aina ennen ajoa, että jarrut toimivat, jos jarru on mennyt löysäksi se voi johtua jarrupalojen kulumisesta, tai että jarrujärjestelmässä on liikaa ilmaa ja jarru tarvitsee ilmauksen.

Akku
Akun eliniälle parasta on, kun sitä käytetään säännöllisesti, akun voi ladata koska tahansa täyteen, oli varaus 0 % tai 80 %, yksi täysi lataussykli on kun akku ladataan tyhjästä täyteen 0-100% latauskerta. Normaalisti akut kestävät arviolta 600–1000 lataus sykliä. Sähköpyörän akkua tulee säilyttää lämpimissä tiloissa, esimerkiksi kotona sisällä. Niitä olisi hyvä ladata vähintään 2kk välein, jotta ne säilyisivät hyvänä. Kuitenkin valmistajat ovat miettineet hyvin perusteellisesti erilaisia suojia akuille, jotta ne eivät purkautuisi niin helposti ja nopeasti itsekseen, vaikka se unohdettaisiin ladata.

Säilytys
Jos mahdollista säilytä pyörä lämpimissä tiloissa, jos ei ole mahdollista niin mieluiten katoksen alla tai pyöräpeitteen alla. Akku tulisi aina säilyttää lämpimässä.

Koska käyttää sähköpyörää huoltoliikkeessä?

Ensihuolto
Kun ostat uuden sähköpyörän, sille tulisi tehdä 300 km ajon jälkeen Ensihuolto, jossa kiristetään sähköpyörän kaikki pultit, mutterit, tarkistetaan laakerit ja jousituksen toiminnat, avustusjärjestelmän oikeanlainen toimivuus, sekä katsotaan renkaiden paineet.

Kausihuolto
Ensihuollon jälkeen sähköpyörälle tulee tehdä Kausihuolto aina 2000 km välein tai vähintään kerran ajokauden aikana. Kausihuollossa tehdään perusteellisempi huolto pyörälle, sekä tarkistetaan/vaihdetaan pyörän kuluvat osat, kuten ketju, rataspakka ja jarrupalat.

Kaikki avustusjärjestelmään, näyttöihin ja akkuihin liittyvät huollot tulee tehdä huoltoliikkeessä. Akun tai avustusjärjestelmän avaaminen ja/tai niiden osien vaihto voi johtaa takuun raukeamiseen.